• 1390/01/09 - 12:00
  • تعداد بازدید : 32
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

ماهی قرمز عید

با رعایت اصول بهداشتی  ، میزبان خوبی برای  ماهی ‌قرمز در سفره‌های هفت‌سین  باشیم


* با فرا رسیدن عید نوروز علاقه مردم برای خرید آبزیان زینتی به ویژه  ماهی قرمز افزایش می‌یابد، هرچند كه این كارتوصیه  نمی شود ولی رعایت اصول بهداشتی- قرنطینه ای می‌تواند نقش مهمّی در پیشگیری از بیماری‌ها و حفظ سلامت جامعه داشته باشد.


*  ماهیان آكواریومی و زینتی مزایای فراوان از لحاظ روحی و روانی دارند، ولی در صورت عدم رعایت شرایط بهداشتی می توانند ناقل بیماریهای ویروسی (بیماریهای سیستم عصبی و دستگاه گوارش) ، باكتریائی (سل پوستی و عفونتهای آئروموناسی) و  آلودگیهای انگلی ( ژیاردیازیس ، ایكتیوفتریازیس ، كریپتوسپوریدیوز) و قارچی  باشند.


* ماهی قرمز (كاراسیوس اوراتوس) ازخانواده كپور ماهیان ((Cyprinidae است و در شرایط مناسب چند سال زنده می ماند.


* شرایط نگهداری :


دمای oC 25- 15 / به ازای هر ماهی 2 -1 لیتر آب تمیز ، سالم و بدون كلر در ظرف دهان گشاد و با اكسیژن كافی) / تعویض مرتب آب ظرف نگهداری ماهی بدون ایجاد استرس ( ترجیحأ روزانه یا هر دو روز یك مرتبه)/ وجود نور مناسب در طول روز  و جلوگیری از تابش مستقیم نور زیاد و یا نورخورشید/ غذا دهی اندك (روزی 1 بار و غذای سالم و بهداشتی دارای پروتئین كم و غنی از كربوهیدرات و نگهداری در محل خشك و خنك .


* علائم ظاهری ماهی سالم :


تحرّك طبیعی، تعادل در شنا كردن و نخوابیدن به پهلو/ پوست برّاق و فلسهای سالم و غیر برجسته/ باله های سالم، بدون خراش و خوردگی/ چشمهای برّاق و بدون گود رفتگی یا بیرون زدگی غیر طبیعی/عدم لكه های خونریزی، پر خونی، زخم، لكه سفید یا پنبه مانند در روی بدن / مصرف مناسب غذا و عدم بیقراری .


- تذكّر: مشاهده ماهی در سطح آب و بلع هوا از علائم كمبود اكسیژن است كه باید هوادهی و یا تعویض آب انجام شود.


*  توصیه های بهداشتی  :


 -  افراد خرد سال و یا دارای زمینه آلرژی ، نباید  بدون دستكش با آب آكواریوم و یا بدن ماهی تماس داشته باشند.


-  افرادی كه دستشان با بدن ماهی و یا آب ظرف نگهداری آن تماس یافته، لازم است از برخورد دستشان به چشم، صورت، دهان                                                                                                                                           و بینی خود و یا بدن دیگران پرهیز نموده و دستها را با آب و صابون شستشو دهند.


-  ماهی را باید از مراكز مجاز دارای شرایط مناسب و بهداشتی و مورد تأئید ادارات دامپزشكی خریداری كرد و در صورت رفتار و یا علائم غیر طبیعی، ماهی بیمار را از ماهیان سالم جدا  و با افراد متخصّص (دامپزشك) مشورت نمود.


-  از رها نمودن ماهیان زینتی در رودخانه ها، تالابها و آبهای جاری باید خودداری كرد و می توان آنها را در آكواریوم، حوضچه ها و یا آبنماهای پاركها نگهداری نمود.


-  شستشو و ضدعفونی هفتگی ظروف نگهداری ماهی و آكواریوم با نمك طعام ( 3%) و یا ضد عفونی كننده های مجاز( مانند تركیبات ید دار و یا آمونیومی ) ضروری است (پس از خارج نمودن آبزیان)- ( می توان روزانه مقدار بسیار اندكی نمك طعام به آب ظرف نگهداری ماهی اضافه نمود).


- ماهیان خریداری شده باید 2 هفته قرنطینه شوند و پس از اطمینان از سالم بودن در كنار دیگر ماهیان قرار گیرند.


- توجّه : به دلیل خاصیّت تهاجمی  و بیماریزائی لاك پشتهای مینیاتوری (گوش قرمز) و حلزونهای آبزی (حلزون سیبی) خرید، فروش و نگهداری آنها ممنوع می باشد.


یاد آور ی : مراكز مجاز، به مكانهائی گفته می‌شود كه علاوه بر مسقّف بودن، قابلیت شستشو و ضدعفونی را دارا بوده و از آب بهداشتی دارای دما و اكسیژن مناسب برخوردار باشند و همچنین متصدّی مربوطه، لوازم نگهداری،حمل و نقل و عرضه، سالم و بهداشتی باشند.


سالی خوش  و سرشار از نعمتهای الهی برای همه آرزومندیم


اداره نظارت بربهداشت عمومی  / بهداشت و مبارزه با بیماریهای آبزیان  - دامپزشكی استان  چهار محال و بختیاری
  • گروه خبری :
  • کد خبر : 240390
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه