اداره کل دامپزشکی استان برگزار کرد:
دورۀ آموزشی آشنایی با بیماری سل
کارشناسان اداره کل دامپزشکی استان و شبکه های تابعه در دورۀ آشنایی با بیماری سل شرکت کردند
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری، این دورۀ آموزشی به صورت تئوری و کارگاه عملی برای اعضای اکیپ های سل و بروسلوز اداره کل دامپزشکی و شبکه های تابعه برگزار شد.
دکتر عباس گنجی، سرپرست اداره تشخیص و درمان اداره کل دامپزشکی استان و یکی از مدرسین این دوره با اشاره به این که عامل بیماری سل گاوی یک باکتری است، اظهار داشت: باکتری عامل بیماری در گاو مایکوباکتریوم بوویس نام دارد که نزدیکی و قرابت زیادی با عوامل سل در انسان و پرندگان دارد. سل، بیماری مهم قابل انتقال از حیوان به انسان (زئونوز) محسوب می شود که به دلیل یافت شدن در اغلب نقاط دنیا، بسیار مورد توجه است.
وی گفت: این بیماری سالانه ضرر اقتصادی قابل توجهی یه صنعت دامداری جهان وارد می کند و به همین خاطر، بیماری سل گاوی هم از نظر بهداشت عمومی و هم از نظر اقتصادی حائز اهمیت بسزایی است.
دکتر گنجی گفت: عامل بیماری نه تنها در گاو بلکه در اغلب پستانداران یافت شده است و حتی از پستانداران دریایی، عامل بیماری جدا شده است. بنابراین علاوه بر مبارزه با این بیماری در جمعیت دام های اهلی، حیات وحش را نیز باید مد نظر قرار داد.
وی افزود: انتقال بیماری از طریق تماس حیوان آلوده و یا بیمار با سایر میزبانان سالم است که از راه تنفس یا خوراکی می تواند این انتقال -از جمله به انسان- صورت گیرد ، چراکه نسبت به این باکتری حساس است.
وی ادامه داد: بیماری سل بیماری مزمن و طولانی بوده و ممکن است ماه ها و حتی سال ها طول بکشد تا علایم بالینی بیماری در دام بیمار ظاهر شود.
دکتر گنجی بیان داشت: در حال حاضر در کشور ما، اساس کنترل و پیشگیری این بیماری، تست دام ها و کشتار دام هایی است که نتایج این تست در آنها مثبت می شود. از طرفی در کشتارگاه ها با مشاهده لاشۀ دام مبتلا یا مشکوک به سل، مبدأ ارسال دام مشخص و تست های مورد نظر در ذآن واحد اپیدمیولوژیک، انجام می شود.
در کارگاه عملی این دورۀ آموزشی، دکتر حمید مهری، رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی استان و مدرس بخش عملی این دوره، با انجام تست سل به شکل اصولی و صحیح اظهار داشت: مایه توبرکولین به دو شکل مرغی و پستانداری و به صورت استاندارد در داخل کشور تولید شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
دکتر مهری ضمن انجام تست بر روی تعدادی از دام های یک واحد گاوداری صنعتی در شهرستان شهرکرد، بیان داشت: پس از گذشت 72 ساعت از تزریق این ترکیبات، قرائت تست سل انجام می شود و موارد مثبت از سایر دام های سالم جدا شده و در اسرع وقت از گله خارج می شوند.
در پایان، اعضای اکیپ های سل و بروسلوز شرکت کننده با انجام تست و قرائت آن در چند رأس دام، با شیوۀ عملی و صحیح انجام تست آشنا شدند و بر دقت ویژه در زمان قرائت تست سل تأکید شد. همچنین می بایست در هنگام قرائت تنها به مشاهده اکتفا نشده و ملامسۀ محل تزریق توبرکولین ها بسیار حائز اهمیت است.
نظر دهید