آشنایی کارکنان محیط زیست شهرستان کیار با بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان
به گزارش روابطعمومی شبکه دامپزشکی شهرستان کیار، کارکنان و محیطبانان محیط زیست این شهرستان با عامل، نحوۀ بیماریزایی و راههای کنترل و پیشگیری بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان آشنا شدند.

رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان کیار به اهمیت این بیماری در پرندگان آبزی و کنارآبزی اشاره کرد و بیان داشت: این دسته از پرندگان میتوانند مخزن ویروس بیماری باشند و در هنگام مهاجرت در تمام مسیر خود، عامل بیماری را جابهجا کنند.
مجید علائی افزود: ویروس عامل بیماری آنفلوانزا دارای سه تیپ A، B و C بوده که در پرندگان تیپ A دارای اهمیت است و این دسته از ویروسها به دلیل داشتن ژنوم چند قطعهای، میتوانند دچار تغییرات متعدد ژنتیکی شوند.
علائی اظهار داشت: برخی از انواع ویروسهای بیماریزا در پرندگان میتوانند در دیگر حیوانات مانند خوک، اسب و در انسان بیماریزا باشند و به این دلیل، این بیماری جزء بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان محسوب شده و از لحاظ بهداشت عمومی اهمیت پیدا میکند.
وی گفت: علاوه بر خطرات بهداشتی این بیماری، صنعت مرغداری و صنایع وابسته به آن نیز میتوانند تحت تأثیر قرار گرفته و جنبۀ اقتصادی بیماری، سبب میشود اهمیت آن بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
علائی ادامه داد: ویروس عامل این بیماری میتواند در پرندگان وحشی آبزی و کنارآبزی سبب ایجاد بیماری شود اما در برخی موارد نیز، ویروس در بدن این نوع از پرندگان بدون ایجاد بیماری، تکثیر یافته و از طریق ترشحات و به خصوص از راه مدفوع دفع شده و محیط را آلوده میکند.
وی تصریح کرد: هرگونه تماس یک پرندۀ بیمار یا آلوده به سویههای مختلف ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان با پرندۀ اهلی حساس میتواند منجر به بروز بیماری شود. بنابراین رعایت اصول بهداشتی در پرورش طیور اهلی (صنعتی و سنتی) دارای اهمیت ویژهای است.
علائی تأکید کرد: هرگونه تلفات غیر عادی و مشکوک در طیور خانگی، طیور صنعتی و پرندگان حیات وحش باید به نزدیکترین مرکز دامپزشکی اطلاع داده شود.
علائی به علایم این بیماری در طیور اشاره داشت و گفت: علایم اولیه میتواند شامل بیاشتهایی، کاهش مصرف آب و دان و مرگ تعدادی از بیماران باشد. همچنین درگیری شدید تنفسی، آبریزش زیاد از چشمها، وَرَم و کبودی سر و صورت، خونریزی زیر پوست پا ممکن است مشاهده شوند. اما این بیماری ممکن است به صورت ناگهانی در طیور اهلی (سنتی و صنعتی) ظهور کند که در این حالت بسیاری از پرندگان بدون داشتن علایم بالینی تلف میشوند.
قابل ذکر است که شهرستان کیار دارای دو منطقۀ حفاظت شدۀ هلن و سبزکوه بوده و دارای تالاب سولقان در مجاورت تالاب چغاخور (شهرستان بروجن) میباشد.
نظر دهید