در سمینار استانی آشنایی با بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان مطرح شد:
آموزش های مستمر، رمز توسعه پایدار
سمینار استانی آشنایی با بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان جهت ارتقای سطح آگاهی ها و دانش بهره برداران مرتبط با این موضوع (فعالان حوزۀ پرورش طیور صنعتی، پرندگان زینتی و کشتارگاه های طیور استان) در محل سالن اجتماعات مرکز آموزش چالشتر برگزار شد
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری، این سمینار آموزشی با همکاری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان و مدیریت هماهنگی ترویج و آموزش های کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان در سالن اجتماعات مرکز آموزش چالشتر برگزار شد.
در ابتدا مهندس طالبی، معاون آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان با تأکید بر اهمیت بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، آموزش های مستمر را رمز توسعه پایدار دانست و اظهار داشت: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آمادگی کامل برای پوشش خدمات آموزشی-ترویجی برای تمامی بهره برداران (حلقه های تولید، توزیع و فرآوری) در قالب آموزش های غیر رسمی را دارد.
سپس دکتر مجید صادقی، کارشناس طیور اداره کل دامپزشکی استان، در خصوص آشنایی با عامل بیماری، نحوۀ گسترش، علایم بیماری، روش های درمان، کنترل و پیشگیری بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان اظهار داشت: ویروس عامل بیماری از خانوادۀ ارتومیکسوویریده بوده که تیپ A این ویروس ها در پرندگان دارای اهمیت ویژه ای است.
وی افزود: علیرغم این که ویروس عامل بیماری، به دلیل داشتن پوششی از جنس چربی، ویروسی بسیار حساس به شرایط نامساعد محیطی است، اما به دلیل احتمال داشتن تغییرات ژنی، آن هم به خاطر داشتن قطعات ژنی متعدد، پیشگیری و کنترل بیماری را دچار دشواری می کند.
وی گفت: این ویروس در اغلب موارد در دستگاه تنفس طیور حساس، سبب بروز بیماری می شود، هرچند می تواند به صورت عمومی درآمده و دستگاه های دیگر بدن طیور حساس، مانند دستگاه عصبی و دستگاه گوارش را نیز درگیر کند.
وی ادامه داد: ویروس این بیماری، از راه ترشحات بینی، چشم و همچنین مدفوع پرندگان آلوده یا بیمار، در محیط پراکنده می شود و به استناد منابع علمی، تعداد بیش از یک میلیون جرم عفونی در هر گرم مدفوع، وجود حجم بالای ویروس در ترشحات بدن طیور آلوده یا بیمار را نشان می دهد که این شرایط سبب تسهیل انتقال ویروس به پرندگان دیگر می شود.
دکتر صادقی گفت: مدت زمان زنده ماندن ویروس در دمای پایین بسیار زیاد است. ویروس در دمای 56 درجه سانتی گراد 30 دقیقه زنده می ماند اما با افزایش 4 درجه ای دما (دمای 60 درجه سانتی گراد) مدت زمان زنده ماندن ویروس حدود 30 ثانیه خواهد بود. بنابراین گوشت طیور و تخم پرندگان، باید به شکل کامل پخته شوند تا تمام قسمت های محصول مورد مصرف، به دمای مورد نیاز برای از بین بردن ویروس (حداقل 60 درجه) برسد.
وی گفت: مسئولین واحدهای پرورش طیور صنعتی از تغذیه کارگران و پرسنل مشغول به کار در واحد صنعتی خود با محصولات طیور (گوشت طیور و تخم پرندگان) به شدت بپرهیزند، همچنین پرسنل این واحدها نباید در منزل خود اقدام به پرورش طیور بومی کنند.
دکتر صادقی افزود: تورم و سیاهی تاج و ریش پرنده، وجود خونریزی زیر پوست ساق پا، مرگ ناگهانی پرنده ها، تلفات یکباره و زیاد پرنده ها از جمله علایمی است که ممکن است در اثر ابتلای به این بیماری مشاهده کرد؛ هرچند که علایم گفته شده، مختص این بیماری نسیتند.
دکتر صادقی گفت: درمان این بیماری ویروسی در طیور مبتلا مشکل بوده و صرفۀ اقتصادی نداشته و احتمال بروز مقاومت به داروهای ضد ویروس را بالا می برد، بنابراین پیشگیری از رخداد بیماری و برنامه های کنترلی- قرنطینه ای در جمعیت طیور بیمار را برای جلوگیری از گسترش بیماری دارای اهمیت است.
سپس دکتر معصومه حیدری کارشناس اداره کل دامپزشکی استان به روش های پیشگیری و کنترلی این بیماری اشاره کرد و اظهار داشت: محصور کردن طیور بومی به گونه ای که حداقل ارتباط با پرندگان وحشی را داشته باشند و رعایت اصول امنیت زیستی و همچنین کنترل تردد انواع خودروها در واحدهای طیور صنعتی دارای اهمیت هستند.
وی گفت: دیده وری به دو صورت فعال و غیر فعال انجام می شود که در نوع غیرفعال، آموزش عمومی، گزارش تلفات ناگهانی و مشکوک پرندگان به دامپزشکی دارای اهمیت هستند.
در ادامه رییس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد خام اداره کل دامپزشکی استان به فعالیت های بهداشتی-قرنطینه ای دامپزشکی اشاره کرد و گفت: فعالیت پست های قرنطینه ای دامپزشکی در فرخشهر، فرادنبه، گوشکی، محمدآبادسامان و آزادگان جهت نظارت بر حمل و نقل طیور و نهاده های مربوطه ادامه دارد.
دکتر اردشیر گنجی اظهار داشت: کارشناسان اداره کل دامپزشکی استان در کشتارگاه های طیور مستقر شده اند تا بر عملکرد مسئولین فنی – بهداشتی و همچنین اجرای بهینۀ روند امور کشتار، ضد عفونی هنگام ورود و خروج خودروهای حمل و همچنین قفس های حمل طیور به صورت دقیق و کامل انجام شوند.
دکتر گنجی، در ادامه، مراحل و ضوابط اجرایی در کانون احتمالی بروز بیماری را برای بهره برداران تشریح کرد و گفت: تهیۀ نهاده ها از مراکز معتبر و شناخته شده، رعایت اصول امنیت زیستی در واحدهای صنعتی در پیشگیری و کنترل این بیماری را بسیار مهم ارزیابی کرد.
نظر دهید