ماهی قرمز عید
با رعایت اصول بهداشتی ، میزبان خوبی برای ماهی قرمز در سفرههای هفتسین باشیم
* با فرا رسیدن عید نوروز علاقه مردم برای خرید آبزیان زینتی به ویژه ماهی قرمز افزایش مییابد، هرچند كه این كارتوصیه نمی شود ولی رعایت اصول بهداشتی- قرنطینه ای میتواند نقش مهمّی در پیشگیری از بیماریها و حفظ سلامت جامعه داشته باشد.
* ماهیان آكواریومی و زینتی مزایای فراوان از لحاظ روحی و روانی دارند، ولی در صورت عدم رعایت شرایط بهداشتی می توانند ناقل بیماریهای ویروسی (بیماریهای سیستم عصبی و دستگاه گوارش) ، باكتریائی (سل پوستی و عفونتهای آئروموناسی) و آلودگیهای انگلی ( ژیاردیازیس ، ایكتیوفتریازیس ، كریپتوسپوریدیوز) و قارچی باشند.
* ماهی قرمز (كاراسیوس اوراتوس) ازخانواده كپور ماهیان ((Cyprinidae است و در شرایط مناسب چند سال زنده می ماند.
* شرایط نگهداری :
* علائم ظاهری ماهی سالم :
تحرّك طبیعی، تعادل در شنا كردن و نخوابیدن به پهلو/ پوست برّاق و فلسهای سالم و غیر برجسته/ باله های سالم، بدون خراش و خوردگی/ چشمهای برّاق و بدون گود رفتگی یا بیرون زدگی غیر طبیعی/عدم لكه های خونریزی، پر خونی، زخم، لكه سفید یا پنبه مانند در روی بدن / مصرف مناسب غذا و عدم بیقراری .
- تذكّر: مشاهده ماهی در سطح آب و بلع هوا از علائم كمبود اكسیژن است كه باید هوادهی و یا تعویض آب انجام شود.
* توصیه های بهداشتی :
- افراد خرد سال و یا دارای زمینه آلرژی ، نباید بدون دستكش با آب آكواریوم و یا بدن ماهی تماس داشته باشند.
- افرادی كه دستشان با بدن ماهی و یا آب ظرف نگهداری آن تماس یافته، لازم است از برخورد دستشان به چشم، صورت، دهان و بینی خود و یا بدن دیگران پرهیز نموده و دستها را با آب و صابون شستشو دهند.
- ماهی را باید از مراكز مجاز دارای شرایط مناسب و بهداشتی و مورد تأئید ادارات دامپزشكی خریداری كرد و در صورت رفتار و یا علائم غیر طبیعی، ماهی بیمار را از ماهیان سالم جدا و با افراد متخصّص (دامپزشك) مشورت نمود.
- از رها نمودن ماهیان زینتی در رودخانه ها، تالابها و آبهای جاری باید خودداری كرد و می توان آنها را در آكواریوم، حوضچه ها و یا آبنماهای پاركها نگهداری نمود.
- شستشو و ضدعفونی هفتگی ظروف نگهداری ماهی و آكواریوم با نمك طعام ( 3%) و یا ضد عفونی كننده های مجاز( مانند تركیبات ید دار و یا آمونیومی ) ضروری است (پس از خارج نمودن آبزیان)- ( می توان روزانه مقدار بسیار اندكی نمك طعام به آب ظرف نگهداری ماهی اضافه نمود).
- ماهیان خریداری شده باید 2 هفته قرنطینه شوند و پس از اطمینان از سالم بودن در كنار دیگر ماهیان قرار گیرند.
- توجّه : به دلیل خاصیّت تهاجمی و بیماریزائی لاك پشتهای مینیاتوری (گوش قرمز) و حلزونهای آبزی (حلزون سیبی) خرید، فروش و نگهداری آنها ممنوع می باشد.
یاد آور ی : مراكز مجاز، به مكانهائی گفته میشود كه علاوه بر مسقّف بودن، قابلیت شستشو و ضدعفونی را دارا بوده و از آب بهداشتی دارای دما و اكسیژن مناسب برخوردار باشند و همچنین متصدّی مربوطه، لوازم نگهداری،حمل و نقل و عرضه، سالم و بهداشتی باشند.
سالی خوش و سرشار از نعمتهای الهی برای همه آرزومندیم
اداره نظارت بربهداشت عمومی / بهداشت و مبارزه با بیماریهای آبزیان - دامپزشكی استان چهار محال و بختیاری
نظر دهید