رییس دانشگاه علوم پزشکی استان در نشست خبری مشترک که به مناسبت روز جهانی بیماری های مشترک برگزار شد عنوان کرد:
دامپزشکی نقش برجسته ای در جهت پیشگیری از بیماری های قابل انتقال بین انسان و دام ایفا می کند
بیماری های زئونوز یا قابل انتقال بین انسان و دام از طریق حیوانات و حشرات با انواع متفاوتی باعث انتقال عوامل باکتریایی، ویروسی، قارچی و انگلی می شوند.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری در ابتدای نشست دکتر مرتضی هاشم زاده رییس دانشگاه علوم پزشکی استان قسمت عمده عوامل بیماری زا را که بیش از 50 درصد می باشند را قابل انتقال بین انسان و دام برشمرد و گفت: بیماری های مهمی را که مورد اهمیت می باشند شامل بروسلوز یا تب مالت، هاری، لیشمانیوزجلدی و احشایی و آنفلوآنزا و ابولا و ... می باشند.
دکتر هاشم زاده در ادامه گفت: نقش دانشگاه علوم پزشکی و دامپزشکی نقش برجسته ای است که در جهت کنترل و پیشگیری از بیماری هاست و در صورتی که نقش نظارتی دامپزشکی وجود نداشته باشد استفاده از فراورده های خام دامی آلوده منجر به به بروز بیماری های خطرناک می گردد.
وی گفت: بیماری های مشترک در قالب کارگاه های آموزشی جهت ارتقاء سواد سلامت به مردم اطلاع رسانی می شود.
در ادامه نشست نیز دکتر عبدالمحمد نجاتی مدیرکل دامپزشکی استان گفت: بیماری های مشترک از 3 بعد حائز اهمیت می باشند که می توان به ابعاد بهداشتی که شامل درمان و مقاومت های دارویی ، بعد اقتصادی که برای صاحبان دام هزینه های زیادی در بردارد و از بعد روانی نیز استرس هایی که بوجود می آورد اشاره کرد.
مدیرکل دامپزشکی استان گفت: بنا به گزارشات سازمان بهداشت جهانی WHO از مجموع 1709 مورد عوامل بیماری زا 832 مورد مشترک بین انسان و دام و از 156 مورد بیماری های نوپدید 114 مورد آن قابل انتقال بین انسان و دام می باشند.
دکتر نجاتی در ادامه افزود بیش از 70 درصد عوامل بیوتروریستی منشاء دامی دارند. که یکی از این بیماری ها را می توان شاربن نام برد که کشور ها سلطه طلب از این عوامل بیماری زا در جهت بیمار و ضعیف کردن کشور های دیگر استفاده می کنند.
وی گفت: بنا به گفته وزیر بهداشت 70 درصد از بیماری ها در انسان منشاء غذایی دارد و این دامپزشکی است که با نظارت های بهداشتی بر فرآورده های خام دامی اجازه ورود فراورده های آلوده به مراکز عرضه را نمی دهد.
این مقام مسئول بیماری های قابل انتقال بین انسان و دام را شغلی خواند و گفت: افرادی که با حیوانات در ارتباطند در معرض خطرات با عوامل بیماری زا نیز می باشند.
وی گفت: دامپزشکی با واکسیناسیون ، تست و کشتار ، قرنطینه و درمان اصلاح ساختلار ها آموزش و مراقبت فعال و غیر فعال نقش مهمی را در کنترل بیماری ها قابل انتقال و واگیر دار ایفا می کند.
دکتر نجاتی گفت: دامپزشکی در سال گذشته بالغ بر 2 میلیون و 500 هزار راس دام سبک و سنگین را علیه بیماری های شاربن، همچنین 11700 قلاده سگ صاحب دار علیه بیماری هاری و 1 میلیون راس دام نیز علیه تب مالت واکسینه شدند.
وی کاهش 50 درصدی تب مالت در دامداری های صنعتی و نیمه صنعتی طی سال گذشته عنوان کرد.
مدیرکل دامپزشکی استان در پایان نشست به مردم توصیه کرد که از محصولات سالم که مورد تایید دامپزشکی می باشند و دارای مهر و برچسب بهداشتی دامپزشکی می باشند استفاده نمایند و از جابجایی دام بدون هماهنگی دامپزشکی جدا" خودداری فرمایند
سپس دکتر عبدالمجید فدایی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیماری های مشترک بین انسان و دام را از نظر مسایل بهداشتی و اقتصادی بسیار مهم برشمرد و گفت: متاسفانه بیماری های مشترک در استان سیر افزایشی دارد و این به خاطر نقل و انتقال دام هایی است که توسط عشایر بدون همکاهنگی های لازم وارد استان می کنند.
دکتر فدایی گفت: آموزش و اطلاع رسانی دانش و نگرش را تغییر می دهد و این نیز در جهت تغییر رفتار می باشد.
در پایان نیز خبرنگاران سئوالات و ابهامات خود را مطرح نمودند و توسط رییس دانشگاه و مدیر کل دامپزشکی استان پاسخ گرفتند.
نظر دهید