در حاشیۀ دومین نمایشگاه تخصصی صنایع مرغداری، دامپروری و شیلات:
کارگاه های آموزشی آشنایی با بیماری های مشترک بین انسان و حیوان و بهداشت مواد غذایی با منشاء دامی برگزار شد
در حاشیۀ دومین نمایشگاه تخصصی کشاورزی و صنایع مرغداری، دامپروری و شیلات، کارگاه های آموزشی آشنایی با بیماری های مشترک بین انسان و حیوان و بهداشت مواد غذایی با منشاء دامی برای جمعی از بازدید کنندگان نمایشگاه و بهره برداران، برگزار شد
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری، کارگاه های آموزشی آشنایی با آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، بروسلوز (تب مالت)، بهداشت مواد غذایی با منشاء دامی و تشخیص پاراکلینیکی (آزمایشگاهی) بیماری های آبزیان برگزار شد.
کارگاه های آموزشی در طول برگزاری نمایشگاه کشاورزی و صنایع مرغداری، دامپروری و شیلات، در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی شهرکرد از 11 آذر تا 14 آذر ماه سال جاری، به مدت 4 روز برگزار شدند.
در این کارگاه های آموزشی که توسط کارشناسان اداره کل دامپزشکی استان تشکیل گردیدند، جمعی از بازدید کنندگان نمایشگاه و تعدادی از بهره برداران دامپزشکی، حضور داشتند.
دکتر مجید صادقی، کارشناس ادارۀ بهداشت و مدیریت بیماری های طیور اداره کل دامپزشکی استان، در خصوص ویروس عامل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان توضیحاتی را ارئه کرد و اظهار داشت: از علایم مهم این بیماری در پرندگان، می توان به تورم و سیاه شدن ریش و تاج، خونریزی زیر پوست ساق پا، مرگ و میر ناگهانی با تعداد بالا در پرندگان اشاره کرد.
وی افزود: از آنجاییکه پیشگیری کم هزینه تر و آسان تر از درمان یا معدوم سازی است؛ بنابراین محصور کردن طیور خانگی جهت کاهش احتمال تماس با پرندگان وحشی و رعایت شرایط بهداشتی و امنیت زیستی در واحدهای صنعتی دارای اهمیت ویژه ای هستند.
دکتر اردشبر گنجی، رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی ادراۀ کل دامپزشکی استان، ضمن مهم خواندن بیماری بروسلوز (تب مالت) به عنوان یک بیماری زئونوز (مشترک بین انسان و حیوان) اظهار داشت: مهم ترین روش انتقال عامل بیماری از دام به انسان، مصرف شیر و محصولات برگرفته از شیر (سرشیر و پنیر سنتی) به صورت غیر پاستوریزه است.
وی گفت: عامل بیماری بروسلوز که یک باکتری است، پس از ورود به بدن دام، در تمام اعضای بدن به ویژه در غدد پستانی و اندام تناسلی باقی مانده و از طریق شیر و ترشحات دستگاه تناسلی دفع می شود.
دکتر گنجی افزود: به تمام دامدارن توصیه می شود که در زمان انجام واکسیناسیون علیه بروسلوز (در گاو، گوساله، گوسفند و بز) همکاری لازم را با اکیپ های واکسیناسیون دامپزشکی داشته باشند چراکه واکسیناسیون سالانۀ دام ها علیه بروسلوز موثرترین و آسان ترین روش پیشگیری از این بیماری محسوب می شود.
در کارگاه بهداشت مواد غذایی با منشاء دامی، دکتر معصومه حیدری، کارشناس اداره کل دامپزشکی استان، توصیه های بهداشتی در خصوص خرید، نحوۀ نگهداری و مصرف انواع گوشت قرمز، مرغ، ماهی و تخم مرغ را برای حاضرین تشریح کرد.
وی اظهار داشت: برای خارج کردن گوشت از حالت انجماد، لازم است 24 ساعت قبل از مصرف، گوشت منجمد را از فریزر به یخچال انتقال داده و از انجماد مجدد این گوشت، جداً خودداری شود.
وی یادآور شد، تغییر رنگ گوشت به سبز یا قهوه ای، دیدن حالت لزج روی سطح گوشت و استشمام بوی نا مطبوع از سطح یا عمق گوشت، نشان از فساد گوشت است.
حیدری با بیان این نکته که گوشت ماهی تازه حداکثر تا 48 ساعت قابل نگهداری و مصرف است، افزود: نگهداری گوشت ماهی در سردخانه باید جدای از سایر مواد غذایی صورت گیرد چراکه مواد غذایی بوی گوشت ماهی خواهند گرفت.
وی با اشاره به اینکه پوستۀ تخم مرغ باید فاقد ترک خوردگی باشد، گفت: زردۀ تخم مرغ باید گلوله ای و جدای از سفیده بوده و سفیده نیز باید شفاف و یکنواخت باشد. محل نگهداری تخم مرغ چه در محل های فروش و چه در منزل، یخچالی است که دمای 4 تا 8 درجه را تامین کند.
نجمه خسرویان فر، کارشناس آزمایشگاه مرکزی اداره کل دامپزشکی استان در کارگاه تشخیص پاراکلینیکی بیماری های آبزیان با اشاره به وجود عوامل بیماریزای متعدد ویروسی، باکتریایی، انگلی، تک یاخته ای و قارچی در آبزیان اظهار داشت: با انجام آزمایش های تخصصی هر کدام از عوامل ذکر شده تفکیک می شوند.
وی در ادامه گفت: انجام این آزمایش ها سبب می شود تا از مصرف خودسرانه، بی رویه، نابجا و غیرمنطقی داروهایی نظیر آنتی بیوتیک ها در صنعت آبزی پروری جلوگیری به عمل آمده که این کار علاوه بر کاهش هزینه برای صاحبان این صنعت، از ایجاد مقاومت های میکروبی پیشگیری کرده، نیز امنیت و سلامت غذایی مصرف کنندگان را تضمین می کند.
در پایان هر کارگاه آموزشی، مدرسان کارگاه به پرسش های مطرح شده از طرف افراد شرکت کننده در کارگاه پاسخ داده و یادآور شدند که هرگونه موارد مشکوک را می توانند از طریق سامانه 1512 به اداره کل دامپزشکی استان گزارش دهند.
نظر دهید