معاون سلامت هشدار داد:
با رخداد گرمای هوا، استرس گرمایی اثرات سوء بر سلامت، دام، طیور و آبزیان خواهد داشت
مدیریت، مهمترین راه مقابله با استرس گرمایی است
به گزارش روابطعمومی اداره کل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری، دکتر حسین صالحی، معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان در این خصوص اظهار داشت: استرس به سه شکل کلی محیطی، فیزیولوژیک و اجتماعی میتواند بروز کند. استرس محیطی شامل استرس حرارتی (گرمایی و سرمایی) و استرس فیزیولوژیک شامل کمبودهای تغذیهای و استرس اجتماعی شامل تراکم گله است.
دکتر صالحی گفت: منطقه آسایش حرارتی یا محدوده حرارتی باید خنثی باشد به این معنی که دامنهای از درجه حرارت محیطی که عملکرد و تولید موجود زنده (حیوانات و پرندگان) در حد مطلوب بماند.
وی افزود: با گرم شدن هوا، میزان تعریق و تنفس در موجود زنده افزایش پیدا میکند اما برخی موجودات تعریق نداشته و تنها از طریق افزایش تعداد تنفس حرارت بدن خود را دفع میکنند که با افزایش بیش از حد تنفس، میزان کربن دیاکسید خون به شدت کاهش یافته و خون موجود زنده حالت قلیایی پیدا میکند.
صالحی ادامه داد: همچنین تعریق بیش از حد باعث دفع آب و الکترولیتها از بدن موجود زنده شده و تعادل (بالانس) آب و الکترولیتی بدن را به هم میزند. حال اگر هم تنفس و هم تعریق به میزان زیادی رخ دهد، فعالیت طبیعی و فیزولوژیک بدن آن موجود زنده که تحت استرس گرمایی قرار گرفته مختل میشود.
دکتر صالحی بیان داشت: اثرات مخرب این استرس گرمایی به صورت کاهش تولید در حیوان یا پرنده نمود پیدا کرده و از طرفی سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و مستعد ابتلا به بیماریهای دیگر (اعم از متابولیک یا عفونی و ...) میکند. در این شرایط موجود زنده میزان کمتری مواد غذایی دریافت کرده و به نوعی گرسنه میماند.
دکتر حسین صالحی به اهمیت وجود امکانات و تأسیسات مناسب جهت کاهش استرس گرمایی اشاره کرد و گفت: اصلاح جیره غذایی با اضافه کردن مواد انرژیزا و املاح و ویتامینها سبب میشود تا انرژی مورد مصرف برای دفع حرارت تأمین شود و اختلالات الکترولیتی و ویتامینی برطرف شود.
وی توصیه کرد: وجود آب مناسب و بهداشتی در دسترس، تغذیه در ساعات خنک شبانه روز، برقراری تعادل در ترکیب جیرۀ غذایی و افزودن ترکیبات محرک اشتها در آب یا خوراک مصرفی، میتوانند مناسب باشند.
نظر دهید