کشتارهای غیر مجاز احتمال شیوع بیماری تب خونریزی دهنده کریمه، کنگو را افزایش می دهد
تب خونریزی دهندة کریمه کنگو یک بیماری ویروسی مشترک بین انسان و حیوان است ولی در دامها فقط تب خفیف دارد و نشانه و عوارض دیگری نشان نمی دهد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری، مدیرکل دامپزشکی استان اظهار داشت: شیوع این بیماری در فصول گرم سال از اواخر فروردین تا اواخر شهریور (زمان رشد، تکثیر و فعالیت کنهها) روی میدهد و آلودگی با خون یا ترشحات بیمار رخ می دهد.
دکتر عبدالمحمد نجاتی گفت: فقط کنههای جنس هیالوما میتوانند ناقل این ویروس باشند. ویروس بین دامهای آلوده و کنهها در گردش است و تا 800 روز (طول عمر کنه) فعال میماند و به نسل بعدی کنه منتقل میشود.
دکتر نجاتی راه های انتقال بیماری را گزش توسط کنه های آلوده، له کردن کنههای آلوده و تماس با ترشحات و ذرات کنه های له شده، تماس با خون و بافتهای انسان مبتلا، تماس با خون و بافتهای دام آلوده، انتقال بیمارستانی تب کریمه- کنگو از طریق استریلیزاسیون نامناسب تجهیزات پزشکی و استفادة مجدد از سرسوزنها نیز میتواند صورت گیرد عنوان کرد و گفت: گروههای در معرض خطر دامداران، چوپانان و چوبداران، دامپزشکان، کارکنان دامپزشکی، کارکنان آزمایشگاهها و بازرسین کشتارگاهها، سلاخان، قصابان و کارکنان کشتارگاهها، پزشکان، پرستاران، بهیاران و سایر کارکنان بیمارستانها، کارکنان رستورانها و کبابیها می باشند که باید رعایت اصول بهداشتی را انجام دهند.
وی علایم بیماری در دام را بدون علایم درمانگاهی مشخصی عنوان کرد و گفت: در دام فقط تب زودگذر و خفیفی ایجاد می کند و در انسان بیماری به طور ناگهانی و با تب، سردرد و دردهای عضلانی شروع میشود. پس از گذشت 4روز، خونریزیهای نقطهای (پتشی) زیرپوستی در نواحی پوست و مخاطات (به ویژه مخاط ناحیة دهان و گلو) ایجاد میشود و بعد از مدتی، خونریزیها بیشتر و بزرگتر می شوند. تب، سردرد و سرگیجه، سفتی و درد گردن، کمردرد، درد شکم، دردهای عضلانی، سوزش چشم و حساسیت به نور میباشد از علائم بیماری می باشند و به دنبال آن ممکن است گلو درد، تهوع، استفراغ، اسهال و بیقراری بروز یابد سه تا پنج روز بعد از ظهور این علایم، بیمار دچار خونریزی میشود که به صورت لکههای قرمز یا بنفش رنگ روی پوست، داخل دهان و گلو ظاهر میشود.
این مقام مسئول بهسازی جایگاه دام جهت جلوگیری از تخمگذاری و تکثیر کنه ها، سمپاشی بدن و جایگاه دام به خصوص در فصل فعالیت کنه ها، سم پاشی بدن دامهای خریداری شده و قرنطینه به مدت 14 روز را بسیار مهم برشمرد.
وی از مردم خصوصا" دامداران خواست: به موارد بهداشتی از جمله خودداری از له کردن کنه ها با سنگ و یا انگشت، خودداری از تماس بدن با ترشحات و خون دام، خودداری از کشتار دام در محلهای غیر مجاز، خودداری از رفت و آمد در محلهای کشتار غیر مجاز، شستوشوی کامل و ضدعفونی وسایل و لوازم کشتار به ویژه در مناطقی که احتمال خطر بیماری وجود دارد، خرید گوشت مورد نیاز از محلهای مطمئن و تحت نظارت دامپزشکی، نگهداری گوشت تازه کشتار شده قبل از شستن و خرد کردن، حداقل به مدت 24 ساعت در یخچال و سپس مورد استفاده قرار دادن، نگهداری جگر، قلوه، کله پاچه تازه کشتار شده قبل از شستن و خرد کردن به مدت حداقل 48 ساعت در دمای 0 تا 4 درجه یخچال برای از بین بردن ویروس، اجتناب از خوردن جگر خام یا نیم پخته، رعایت اصول ایمنی و استفاده از دستکش در موقع تماس با گوشت تازه، جگر و سایر آلایشهای دامی توجه داشته باشند.
وی اقدامات انجام شده جهت پیشگیری از این بیماری را تا کنون تهیه و توزیع 2 هزار لیتر سم ضد کنه بین شبکه های دامپزشکی شهرستان ها جهت اجرای عملیات سمپاشی اماکن دامی مناطق دارای آلودگی زیاد، تهیه و تکثیر و توزیع 7 هزار پمفلت آموزشی جهت توزیع بین دامداران و بهره برداران و برگزاری کلاس های آموزشی برای قصابان و سلاخان کشتارگاه های استان توسط شبکه های دامپزشکی شهرستان ها عنوان کرد.
نظر دهید