كارهایی كه زنبورداران باید در مهر و آبان ماه انجام دهند
كارهایی كه زنبورداران باید در مهر ماه انجام دهند:
در این ماه نیمه گرم سال پایان یافته و نیمه سرد در حال شروع شدن است ، در نتیجه گلهای طبیعت رو به اتمام اند و فقط ممكن است در بعضی نقاط مقدار كمی اسپرس و شبدر گلدار برای فعالیت زنبورها وجود داشته باشد ، به همین جهت در این ماه چون زنبوران عسل فعالیت كمی دارند و از لحاظ شهد و گرده گل در مضیقه اند ، عصبی و ناراحت اند و نیش زن و غارتگر می شوند . پس در صورت تغذیه تحریكی پائیزه باید این كار بعد از غروب آفتاب انجام شود تا كندوها از حمله غارتگران در امان باشد. دریچه پرواز باید(حدود دو سانتی متر) كوچك شود.
اگر ملكه یك كندو پیر و ضعیف است باید آنرا تعویض كرد تا ملكه جوان با تمرین تخم گذاری در پائیز برای تخمریزی در بهار آماده شود ، با توجه به اینكه در این ماه برای بقیه حشرات هم در طبیعت غذا كم میشود نتیجتاً زنبوران زرد و قرمز هم به زنبوران عسل بیشتر حمله می كنند ، البته زنبوران زرد بیشتر از جسد زنبوران مرده تغذیه می كنند ولی قرمزها به زنبوران زنده و سالم حمله كرده و آنها را یكی یكی شكار می كنند بخصوص اگر كندویی ضعیف باشد بكلی آن را نابود می كنند، پس باید كندوها را از این زنبوران مهاجم در امان نگه داشت.
تا اواسط مهر ماه نباید زنبور نر وجود داشته باشد كه اگر بود به احتمال زیاد كندو ملكه خود را از دست داده و نر زا شده است.
بر داشت آخرین محصول عسل در این ماه انجام میشود، برای تصفیه عسل ، بهتر است بعد از اكستراكتور كردن قابها ، عسل های حاصل را به مدت 24 ساعت به حال خود گذاشت تا ذرات موم مخلوط با عسل به علت سبكی وزن از عسل ها جدا شده و به سطح بیاید و بعد آنها را با قاشق جمع كرده و عسل را از توری گذراند و در ظرف های اصلی مخصوص و در محیط امن و دور از دسترس حشراتی مثل مورچه و مگس و غیره نگهداری كرد.
سركشی و رسیدگی به زنبورستان ها در آبان ماه
در این ماه زنبورها در محلی كه باید زمستان را بگذرانند مستقر شده اند و تغذیه زمستانی آنها نیز ÷ایان یافته است و در نتیجه زنبوردار بیشتر فرصت دارد تا به كارهای میكانیكی و فیزیكی زنبورستان رسیدگی كند مثل تمیز كردن كف كندوها و تراشیدن موم های اضافی و سیاه جداره داخلی كندو و احتمالاً روی قابها و نكته مهم در آبان ماه ، جمع و جور كردن داخل كندو نسبت به جمعیت آن است . از این ماه به بعد هوا رو به سردی می رود ، پس باید دریچه پرواز را كمی كوچك كرد و قابهای خالی و اضافی داخل كندو را برداشت . قابهای دارای لارو و یا عسل و گرده هر كندو را باید كنار هم چید و عسل مورد نیاز زنبورها برای ماه های بعدی كه هوا سرد میشود و بیرون گل و گیاهی برای تغذیه وجود ندارد در كندو ( البته داخل شانها ) قرار داده شوند و بعد از آخرین قاب مثلاً فرض كنید 6 قاب حاوی لارو و عسل و گرده وجود دارد یك ورقه چوبی یا مقوایی هم از قاب ششم قرار داد و قسمت خالی كندو را با روزنامه مچاله شده پر می كنیم و روی قابها یك لایه پارچه نخی قرارداده و در كندو را می بندیم. به این ترتیب فضای داخل متناسب با تعداد زنبورهاست و چون كوچكتر شده بهتر و راحت تر زنبورها می توانند محیط خود را گرم كنند. باید در نظر داشت كه در این ماه چون جمعیت كندوها كم شده است پس ضعیف تر از بهار و تابستان هستند و جای خالی در كندوها وجود دارد، ممكن است پروانه موم خوار از این فرصت استفاده كند و داخل كندو و یا داخل درها و یا زیر در آن تخم ریزی كند پس از این جهت هم باید مراقب بود و با جستجوی دقیق كرم ها و لاروهای پروانه موم خوار را پیدا كرده و معدوم نمود.
بهتر است در آبان ماه كندو وزن شود تا با تفاوت وزن آن در ماه های بعد متوجه مصرف عسل شانها توسط زنبورها بشویم و با قرار دادان قاب حاوی عسل در داخل كندو از گرسنگی و تلف شدن كلنی ها جلوگیری نمائیم.معمولاً تا آبان ماه برداشت سالانه عسل انجام شده و زنبوردار به وضعیت كندوها از لحاظ مقدار عسل هر كلنی و آرام بودن یا مهاجم و نیش زن بودن آنها آگاهی پیدا كرده كه باید این خصوصیات برای هر كندو ثبت شود تا در بهار برای تكثیر و یا تعویض ملكه و زنبور نر از جمعیتهای آرام تر و پر محصول تر استفاده شود.
نظر دهید