• 1397/10/19 - 14:10
  • تعداد بازدید : 1375
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
اداره کل دامپزشکی استان:

میزبان اولین کارگروه استانی «طرح ملی کنترل بیماری بروسلوز»

جلسۀ اولین کارگروه استانی «طرح ملی کنترل بیماری بروسلوز» با حضور کلیۀ اعضای این کارگروه در سالن جلسات اداره کل دامپزشکی استان تشکیل شد

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری، این جلسه با حضور مدیر کل دامپزشکی استان، رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان و دیگر اعضای این کارگروه در محل سالن جلسات اداره کل دامپزشکی استان، برگزار شد.

در ابتدای این جلسه، دکتر حسینعلی سلطانی، مدیر کل دامپزشکی استان، با اشاره به اینکه آموزش یک ضرورت جامعه است و با تأکید بر نقش آموزش و فرهنگ سازی در کنترل و پیشگیری از بیماری ها، به ویژه بیماری های مشترک بین انسان و دام، اظهار داشت: در امر آموزش، موارد هفتگانۀ اهداف آموزش، گروه های هدف، فرد آموزش دهنده، موضوع آموزش، نحوۀ اجرای آموزش، استمرار و تکرار آموزش و در نهایت ارزشیابی و ارزیابی میزان اثربخشی آموزش حائز اهمیت هستند.

دکتر سلطانی بر ارتقای آموزش با ارتقای کیفیت عوامل و عناصر دانش فنی (تکنولوژی) آموزشی تأکید کرد و افزود: از اهداف این پروژه، انتقال آگاهی در خصوص بیماری، ارتقای سطح بهداشت فردی و اجتماعی، کاهش خسارات ناشی از بیماری، در گروه های هدف (دامداران) و در نهایت در جامعه است.

وی بیان داشت: انجام پایش، مراقبت، بیماریابی، تشخیص، درمان و پیشگیری به موقع و مناسب در کنار بحث آموزش، بسیار ثمربخش تر و دست یافتنی تر خواهند شد.

سپس دکتر عباس گنجی، سرپرست اداره تشخیص و درمان اداره کل دامپزشکی استان، به تشریح بیماری بروسلوز در دام پرداخت و اظهار داشت: بیماری بروسلوز (تب مالت) یکی از مهم ترین و شایع ترین بیماری های زئونوز (مشترک بین انسان و حیوان) محسوب می شود. عامل این بیماری گونه های مختلف باکتری بروسلا است که طیف وسیعی از حیوانات اهلی و وحشی و انسان را آلوده می کند.

وی گفت: عامل این بیماری اغلب از طریق مصرف محصولات لبنی خام و یا حرارت ندیده و پاستوریزه نشده، گوشت آلوده و تماس با ترشحات و لاشۀ دام های آلوده منتقل می شود.

وی افزود: این بیماری در دام با سقط جنین، کاهش وزن، کاهش تولید شیر و کاهش میزان باروری و یا عقیمی دام مبتلا مشخص می شود؛ هرچند که غیر اختصاصی بوده و عوامل بسیار زیادی سبب بروز این شرایط در دام ها می شوند.

دکتر گنجی ادامه داد: مهم ترین راه شناسایی آلوده بودن دام به عامل بیماری، انجام آزمایش های سرمی است که در صورت مثبت بودن پاسخ تست، دام آلوده به کشتارگاه فرستاده شده و تحت شرایط خاص ذبح و گوشت بدون استخوان شدۀ آن به مصارف صنعتی می رسد.

وی بیان داشت: علاوه بر این، واکسیناسیون دام ها (گاو، گوساله، گوسفند، بز، بره و بزغاله) طبق دستورالعمل های مربوطه و واکسن های مختص به خود انجام می شود تا سبب کاهش موارد بروز و شیوع بیماری در جمعیت دامی و درنهایت در جامعه شود.

دکتر گنجی با اشارۀ مجدد به روش انتقال بیماری به این نکته اشاره کرد که مصرف شیر و محصولات تولید شده از شیر به صورت پاستوریزه، تهیه و مصرف گوشت قرمز از مراکز مجاز و تحت پوشش بازرسان بهداشتی دامپزشکی و عدم تماس با دام یا ترشحات دام مشکوک به علایم گفته شده، در پیشگیری از بروز بیماری دارای اهمیت است.

در ادامه دکتر مرادی، کارشناس مسئول زئونوزهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، ضمن تشریح بیماری تب مالت در انسان، بر تأثیر مثبت مدل آموزشی SHEP (برنامۀ جامع سیستماتیک آموزش و ارتقای سلامت) در سطح جامعۀ هدف استان اشاره کرد.

وی گفت: الگو یا مدل آموزشی SHEP (Systemic comprehensive Health Education and Promotion Model) با هدف آموزش مرحله ای، ارتقای سواد سلامت مردم در خصوص برخی بیماری ها از جمله تب مالت قابل انجام است.

سپس دکتر حسن جهانبازی، رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان، ضمن تشریح دستورالعمل کارگروه پروژۀ ارتقای آگاهی های بهره برداران در خصوص بروسلوز (تب مالت) به بسط و تکمیل ابعاد دستورالعمل ابلاغی پرداخت و اظهار داشت: میزان آموزش ها باید افزایش یابد و بهره گیری از سایر روش های آموزشی نیز مد نظر قرار گیرد.

وی ادامه داد: بازخورد این آموزش ها در کوتاه، میان و بلند مدت نیز باید بررسی شوند چراکه در اغلب موارد تداوم و تکرار در آموزش یک مطلب لازم می باشد. همچنین ممکن است لازم باشد، از سایر روش های آموزشی استفاده شود تا کمک کننده و یا تکمیل کنندۀ روش های آموزشی دیگر باشند.

در پایان جلسه، کلیۀ اعضای این کارگروه به بحث و تبادل نظر پرداختند و پیشنهاد های خود را جهت بهبود و ارتقای آموزش ها ارائه کردند.

 

 

  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 4732
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه