در گفتگوی تلفنی مدیرکل دامپزشکی استان با برنامه رادیویی پرس و جو عنوان شد:
موردی از بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در استان مشاهده نشد
تب خونریزی دهندة کریمه کنگو یک بیماری ویروسی مشترک بین انسان و حیوان است ولی در دامها فقط تب خفیف دارد و نشانه و عوارض دیگری نشان نمی دهد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری، مدیرکل دامپزشکی استان اظهار داشت: شیوع این بیماری در فصول گرم سال از اواخر فروردین تا اواخر شهریور (زمان رشد، تکثیر و فعالیت کنهها) روی میدهد و آلودگی با خون یا ترشحات بیمار رخ می دهد.
دکتر عبدالمحمد نجاتی گفت: فقط كنههای هیالوما میتوانند ناقل این ویروس باشند. ویروس بین دامهای آلوده و كنهها در گردش است و تا 800 روز (طول عمر كنه) فعال میماند و به نسل بعدی كنه منتقل میشود.
دکتر نجاتی راه های انتقال بیماری را گزش توسط کنه های آلوده، له كردن كنههای آلوده و تماس با ترشحات و ذرات کنه های له شده، تماس با خون و بافتهای انسان مبتلا، تماس با خون و بافتهای دام آلوده، انتقال بیمارستانی تب كریمه- كنگو از طریق استریلیزاسیون نامناسب تجهیزات پزشكی و استفادة مجدد از سرسوزنها نیز میتواند صورت گیرد عنوان کرد و گفت: گروههای در معرض خطر دامداران، چوپانان و چوبداران، دامپزشکان، کارکنان دامپزشکی، كاركنان آزمایشگاهها و بازرسین کشتارگاهها، سلاخان، قصابان و کارکنان کشتارگاهها، پزشکان، پرستاران، بهیاران و سایر کارکنان بیمارستانها، کارکنان رستورانها و کبابیها می باشند که باید رعایت اصول بهداشتی را انجام دهند.
وی علایم بیماری در دام را بدون علایم درمانگاهی مشخصی عنوان کرد و گفت: در دام فقط تب زودگذر و خفیفی ایجاد می کند و در انسان بیماری به طور ناگهانی و با تب، سردرد و دردهای عضلانی شروع میشود. پس از گذشت 4روز، خونریزیهای نقطهای (پتشی) زیرپوستی در نواحی پوست و مخاطات (به ویژه مخاط ناحیة دهان و گلو) ایجاد میشود و بعد از مدتی، خونریزیها بیشتر و بزرگتر می شوند. تب، سردرد و سرگیجه، سفتی و درد گردن، كمردرد، درد شکم، دردهای عضلانی، سوزش چشم و حساسیت به نور میباشد از علائم بیماری می باشند و به دنبال آن ممكن است گلو درد، تهوع، استفراغ، اسهال و بیقراری بروز یابد سه تا پنج روز بعد از ظهور این علایم، بیمار دچار خونریزی میشود که به صورت لکههای قرمز یا بنفش رنگ روی پوست، داخل دهان و گلو ظاهر میشود.
این مقام مسئول بهسازی جایگاه دام جهت جلوگیری از تخم گذاری و تکثیر کنه ها، سمپاشی بدن و جایگاه دام به خصوص در فصل فعالیت کنه ها، سم پاشی بدن دامهای خریداری شده و قرنطینه به مدت 14 روز را بسیار مهم برشمرد.
وی از مردم خصوصا" دامداران خواست: به موارد بهداشتی از جمله خودداری از له کردن کنه ها با سنگ و یا انگشت، خودداری از تماس بدن با ترشحات و خون دام، خودداری از کشتار دام در محلهای غیر مجاز، خودداری از رفت و آمد در محلهای کشتار غیر مجاز، شستوشوی كامل و ضدعفونی وسایل و لوازم كشتار به ویژه در مناطقی كه احتمال خطر بیماری وجود دارد، خرید گوشت مورد نیاز از محلهای مطمئن و تحت نظارت دامپزشکی، نگهداری گوشت تازه كشتار شده قبل از شستن و خرد كردن، حداقل به مدت 24 ساعت در یخچال و سپس مورد استفاده قرار دادن که با خرید از مراکز عرضه مورد تایید دامپزشکی به مدت 24 ساعت در پیش سرد کشتارگاه قرار می گیرد ، نگهداری جگر، قلوه، کله پاچه تازه کشتار شده قبل از شستن و خرد کردن به مدت حداقل 48 ساعت در دمای 0 تا 4 درجه یخچال برای از بین بردن ویروس، اجتناب از خوردن جگر خام یا نیم پخته، رعایت اصول ایمنی و استفاده از دستكش در موقع تماس با گوشت تازه، جگر و سایر آلایشهای دامی توجه داشته باشند.
وی گفت در ماه مبارک رمضان با تشدید نظارت های بهداشتی بر مراکز عرضه خصوصا" گوشت قرمز در صورتی که کشتار غیر مجاز صورت گرفته باشد متخلفان به مراجع قضایی معرفی می شوند.
نظر دهید